Egy pohár jó bor felejthetetlen örömök forrása lehet. Például szeretünk elfogyasztani egy jó üveg bort kedvenc borászainktól egy forró nyári napon.
De néha megtörténhet, hogy a bor nem olyan ízű, mint amire számítottunk. Ezt a látszólag triviális problémát a bor hibái okozhatják – nemkívánatos íz- vagy aromaeltérések, amelyek befolyásolhatják az érzékszervi élményt. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bor leggyakoribb hibáit és azok felismerését.
1. Borhiba: parafa íz (TCA)
A bor egyik legismertebb hibája a szennyezett dugókban gyakran előforduló triklóranizol (TCA) által okozott parafa íz. A parafa ízű bor dohos illatú, és dohos, földes vagy nedves karton ízű. Ha az első benyomás a borról kellemetlen, nincs benne frissesség és gyümölcsösség, akkor a parafa lehet a hibás.
2. Oxidáció
A bor oxidációra hajlamos, ha oxigénnel érintkezik. A túloxidált bor barnás színűvé válhat, és tompa, nyájas íze lehet. Az oxidált borok gyakran elveszítik jellegzetes gyümölcsös vagy virágos aromáikat, és ehelyett sherry vagy ecetes jegyeket kaphatnak.
3. Reduktív aromák
Az oxidációval ellentétben egyes borok túl kevés oxigénnek lehetnek kitéve, ami redukciós aromákhoz vezethet. Ezek a borok gyakran záptojásra vagy főtt zöldségekre emlékeztetnek. Az üveg gyors megforgatása segíthet csökkenteni ezeket a kellemetlen aromákat.
4. Ecetsav
Az ecetsav enyhe jelenléte összetettebbé teheti a bort, de a túlzott mennyiségben a bor ecetté változhat. A túl ecetes bor íze éles és kellemetlen savanyú.
5. "Egerek"
Ez a szokatlan kifejezés egy olyan borhibát ír le, amely az egérvizelet szagára emlékeztet. Ezt gyakran az erjesztés vagy tárolás során fellépő túlzott hőmérséklet okozza, és ihatatlanná teheti a bort.
6. Szulfid
Az enyhe kénszag általában nem ad okot aggodalomra, mivel az erjedés során előfordulhat. De ha egy borban túl erős a záptojás vagy trágya szaga, az túlzott kéntartalomra utal.
7. Brettanomyces
Ez a fajta élesztő jelen lehet a borban, és nemkívánatos aromákat okozhat, amelyek lótakaróra vagy gipszre emlékeztethetnek. Egyes borkedvelők azonban nagyra értékelik a kis mennyiségű Brettanomyces-t, mert ez némi összetettséget adhat a bornak.
8. Túlérettség
A túlérett bor túlságosan édes és szirupos lehet, elveszíti a gyümölcs ízének frissességét. Ez a hiba akkor fordul elő, ha a szőlőt túl sokáig hagyják a szőlőben, vagy ha a bort túlzott oxidatív kezelésnek vetik alá.
9. Fémes jegyek
Ha egy bor fémes aromájú, annak oka lehet a nem megfelelő rozsdamentes acél tisztítása, vagy fémes edényekkel vagy dugókkal való reakció.
10.Élesztős ízek
Az élesztő aromák az erjedés során normálisak, de ha ezek az aromák a bor palackozása után is érvényesülnek, az a borkészítés folyamatában jelentkező problémákra utalhat.
Fogyasztás előtt felismerhető hibák.
A kérdés most az, hogy hogyan lehet észrevenni ezeket a borhibákat, mielőtt elfogyaszt egy nem kívánt kortyot. Ezek a tippek segíthetnek:
Nézzen bele a pohárba: Mielőtt megszagolná vagy megkóstolná a bort, nézze meg annak színét és tisztaságát. Az elszíneződés vagy a felhősödés problémákat jelezhet.
Forgassa meg a bort: A bor finom forgatásával felszabadul az íze. Ügyeljen a szokatlan szagokra a folyamat során.
Szagolja meg a bort: vigye közel az orrához a pohárhoz, és szagolja meg az illatát. Ha a bornak kellemetlen szaga van – legyen az nedves kartonpapír, záptojás vagy más szokatlan aromák –, akkor valami baj lehet.
Óvatosan kóstolja meg: Ha a bor megfelelőnek tűnik, igyunk egy kis kortyot, és hagyjuk, hogy a nyelvünkön forogjon. Ügyeljen a váratlan ízekre vagy a túlzott savasságra.
Összehasonlítás az elvárásokkal: Ha gyanítja, hogy valami nincs rendben, hasonlítsa össze a bort az adott fajtára és évjáratra vonatkozó elvárásaival.
Összességében a borhibák felismerése a részletekre való odafigyelés és a borprofilok jó ismeretének kombinációja. Egy kis gyakorlás segíthet fejleszteni érzékszervi készségeidet, és meg tudja különböztetni a valóban hibás bort és a nem tetsző bort. Ne feledje, hogy a bor élvezete mindig szubjektív, és még ha felismer is egy hibát, egy másik borrajongó élvezheti azt.
Azonban ennél a 10 borhibánál sokkal többről van szó. Itt találhat egy listát az egyéb borhibákról és néhány magyarázatot.
.
Összességében a borhibák felismerése a részletekre való odafigyelés és a borprofilok jó ismeretének kombinációja. Egy kis gyakorlás fejlesztheti érzékszervi készségeit, és lehetővé teszi, hogy különbséget tudjon tenni a valóban hibás bor és a nem az Ön ízlésének megfelelő bor között. Ne feledje, hogy a bor élvezete mindig szubjektív, és még ha hibát észlel is, egy másik borkedvelő értékelheti azt.
Ezen a 10 borhibán kívül azonban sokkal többről van szó. A borral kapcsolatos egyéb hibák listája és néhány magyarázat itt található.