Prosecco Valdessa il Maestro
Szõlõbõl készült, amelyet nagyrészt kézzel szüretelnek. Ez a pezsgõ igazi ritkaság a borok világában. Kézmûves szakértelemmel készül olyan szõlõbõl, amelyet az egyik legjobb terroir-ban termesztenek. A Valdessa császári motívummal díszített, festett palackban kerül forgalomba.
Prosecco DOC
Spumante Brut
Kóstolójegyzetek
Harmonikus, kiegyensúlyozott, finom és elegáns illat, virágos és zöld gyümölcsös jegyekkel, amelyek a kóstolás során is kellemesen visszaköszönnek. Ideális aperitifként, halételekhez és fehér húsokhoz. Kitöltéskor erõsen pezseg, finom és hosszan tartó buborékossággal egészen az utolsó kortyig.
Szõlõfajták
85% Glera, valamint a törvény által engedélyezett legfeljebb 15% a következõ fajtákból: Pinot Bianco, Pinot Nero.
Eredet
Olaszország Veneto régiójában termesztik, hagyományosan Conegliano és Valdobbiadene városai környékén, Treviso-tól északra fekvõ dombokon.
Borkészítés
Gondosan kiválasztott, egészséges szõlõbõl készül, amelyet négy napig erjesztenek rozsdamentes acéltartályokban. A Spumantizzazione a második erjesztés nyomásálló tartályokban, ellenõrzött hõmérsékleten történik a Charmat-módszer szerint, majd palackozzák.
Második erjesztés
Az alapbort steril módon szûrik, majd hozzáadják a szükséges mennyiségû cukoroldatot és a gondosan kiválasztott élesztõt. A keveréket ezután rozsdamentes acéltartályba helyezik, ahol lezajlik a második erjedés, amíg el nem érik a kívánt nyomást bar-ban mérve.
Színe
Világos szalmasárga, zöldes árnyalatokkal.
A Prosecco eredetvédett területe
A Prosecco régió szíve Conegliano-Valdobbiadene, amely DOCG minõsítést kapott. Ezzel megoldódott a Prosecco elnevezés visszaélésszerû használatának problémája. Korábban ugyanis maga a szõlõfajta neve is Prosecco volt, így más régiókban készült borok is viselhették ezt a nevet. Ennek következtében nagy mennyiségû, olcsó pezsgõ fõként német szupermarketekbe került forgalomba ezzel a megnevezéssel. Ma azonban a Prosecco név kizárólag a minõségi, oltalom alatt álló eredetû pezsgõkre és gyöngyözõborokra (Spumante és Frizzante) vonatkozik, amelyek az eredeti borvidékrõl származnak.
Fogyassza jól lehûtve!
| szolofajta | Glera |
|---|---|
| alkoholtartalom | 11% |
| szin | |
| cukor | 4 g/Ltr |
| sav | 0 g/Ltr |
| orszag | Italien |
| mennyiseg | Száraz |
Nier Zsolt, ez a tehetséges kaisergarteni borász önálló tanulással sajátította el széleskörű ismereteit. Barátságos borászokkal való szoros együttműködésének köszönhetően rendkívüli borokat tudott létrehozni, melyeket sokszor aranyérménnyel díjaztak. Testvére, Tom Nier felelős az üzlet kreatív részéért. Együtt verhetetlen csapatot alkotnak, amely a bortermelés csúcsminőségének és innovációjának szinonimája.